- Utställningar i norden -
- OESS rasspecial -
- Topplistan -
Specialen 2020
Tio-i-topp 2025
Tio-i-topp 2024
Tio-i-topp 2023
Vallning
Old English Sheepdogsällskapet ordnar ibland vallningsdagar med officiellt vallanlagsprov för sina medlemmar. För mer information om kommande vallningsdagar, kontakta Lotta Nyström.
Prova-på-får
Här får du och din hund chansen att lära känna fåren och förstå hur det här med vallning fungerar.
Ett ypperligt tillfälle för dig som inte har egna får men vill se vad just din hund tänker om dem. För dig som tänkt göra anlagsprovet veckan efter, är det nästan nödvändigt att vara med på Prova-på-får först.
Kostnad 150 kr/hund (betalas på plats direkt till instruktören)


Vallanlagsprov
Detta är precis vad det låter som, ett test för att se om din hund visar några som helst anlag för vallning. Det är inte alla hundar som gör det. Av de 14 OES:ar som provat har 11 stycken blivit godkända (siffror per 2022-01-13).
Det är inte meningen att din hund ska kunna vänster och höger och olika visslingssignaler osv som man ofta ser på vallningsuppvisningar med t.ex. Border Collie. Utan här hunden bedöms av en domare som är särskilt utbildad på just kroppsvallande raser, d.v.s. till den grupp som OES tillhör.
Kostnad: 350 kr/hund som betalas till OESS PG nr. 55 68 55-5 så snart du fått bekräftelse om plats.
För båda aktiviteterna gäller att anmälan görs till Lotta Nyström som är vår vallningsansvarige, skicka ett mail till vallning@oess.se. Det är begränsat antal platser så först till kvarn gäller.
Vid lågt deltagarantal, kan andra SGVK-raser få chansen att deltaga.
I likhet med annan aktivitet (t.ex. utställning/lydnadsprov etc) sker ingen återbetalning av anmälningsavgiften om det visar sig att man inte kan komma.

Mer att läsa (saxat från sgvk.se)
Old English Sheepdog tillhör de kroppsvallande raserna.
Dessa raser har utvecklats för att vara människan till hjälp i djurhållning – av nötboskap, får, renar, ankor – under vitt skilda förutsättningar. Därför skiljer de sig utseendemässigt mycket från varandra.
Oftast arbetar kroppsvallare bäst bakom herden och de vallade djuren, där den med pendlande rörelser, och ett upprätt arbetssätt, driver djuren och håller dem i balans bakom herden.
Kroppsvallare är energiska och mycket måna om att hålla ihop flocken. Läs mer om Kroppsvallare på SvKV, Svenska kroppsvallarklubben. https://www.kroppsvallarna.se/